Contractor appointed for Musgrove Park Hospital project

Kier to build £87m surgical centre under ProCure22 framework

An artist's impression of the new building

Kier has been appointed by Somerset NHS Foundation Trust to deliver a new surgical centre for Musgrove Park Hospital.

The £87m transformation project will provide a new building and improved amenities to support the trust’s aim of enhancing to patient experience.

Procured through the Department for Health & Social Care’s ProCure22 framework, the new surgical centre will include eight operating theatres, six endoscopy rooms, together with a patient recovery and clinical support area as well as a critical care unit with 22 beds, specifically catering for level 2 and 3 patients.

We are delighted the green light has been given to construct the new surgical centre at Musgrove Park

Kier is also delivering a new acute assessment hub at the hospital as part of its Musgrove 2030 plan, which aims to radically transform the estate.

Anthony Irving, managing director of Kier Regional Building Western & Wales, said: “We are delighted the green light has been given to construct the new surgical centre at Musgrove Park.

“Over the past two years, we have worked collaboratively with Somerset NHS Foundation Trust to develop this scheme, which will provide first-class facilities.”

Work has already begun to clear older buildings ready for the main construction phase, with the building expected to be completed in 2024.

Nick Fairham, principal at architecture practice, BDP, who has been carrying out design work for the Musgrove 2030 modernisation programme since it began, said: “In line with the wider modernisation and transformation of Musgrove Park Hospital, patient, staff and visitor experience is at the heart of the new surgical centre’s design.

In line with the wider modernisation and transformation of Musgrove Park Hospital, patient, staff and visitor experience is at the heart of the new surgical centre’s design

“This includes everything from creating high dependency and recovery space immediately adjacent to the theatres so that patients remain within the care of their specialist team after their surgery, to maximising opportunity for daylight and views of the gardens.

“The centre will be connected to both the concourse and Jubilee buildings by glazed links overlooking landscaped and planted courtyards, helping patients to move from one area to another and enabling easy access for visitors and improving efficiency for staff.”

Companies